|
Wijn spijs combinatieWijn spijs combinaties welke u enig inzicht geven wat de mogelijkheden zijn met welke wijnen bij welke gerechten passen. Uiteraard geldt dat u zelf bepaald wat lekker is bij welk gerecht.Ieder zijn eigen smaak, dus drink wat u lekker vind! De gerechten staan op alfabetische volgorde. Aardbeien: Zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc Met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon. Aïoli: Strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence Amandelen: Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge Madeira Anchovis: Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé Antipasti: Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio Aperitief: Droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt Zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls Appeltaart: Auslese, Beerenauslese Artisjokken: Moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja Asperges: Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett Aubergine, gevulde: Côtes du Roussillon (Villages), Bandol Avocado: Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay Barbecue: Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé Biefstuk: Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz Boeuf bourguignon: Stevige rode Bourgogne Bonenschotel: Stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc Bouillabaisse: Stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado Bresaola: Valpolicella of jonge Chianti Ceasar Salad: Californische Chardonnay Carpaccio: Fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese Cassoulet: Stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors Charcuterie: Jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon Chili con carne: Stevige rode als Zinfandel of Shiraz Chinees: Aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir Chocolade: Zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry Droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel Chorizo: Tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra of Pinotage Coq au Vin: Goede Pinot Noir Couscous: Droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode Crème brulée: Rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat Crèpes: Zoete mousserende wijn als Asti Crudités: Fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace Currie: Wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer Rood: Shiraz, Rioja Dim sum: Fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett Duif: Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello) Eend: Algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz Met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese Eieren: Roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn Fazant: Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion Foie gras: Edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port Forel: Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis Fruits de mer: Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde Fruitsalade: Versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe Gans: Wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau Rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol Gazpacho: Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon Gehakt: Rhône, Minervois, Chianti Goulash: Stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel Haas: Stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero Ham: Iberico: Fino of Amontillado sherry Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio Haring: Frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry Hummus: Frisdroge Griekse witte wijn Kalfslever: Vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino Kalfsvlees: Wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland, Rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux Kalfszwezerik: Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne Kalkoen: Grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel Kip: Alleskunner in wit en rood! Konijn: Elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais Krab: Complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne Kreeft: Grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay Kwartel: Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano) Lam: Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja Langoestine: Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry Lasagne: Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo Makreel: frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde Mexicaans: Stevige rode als Zinfandel Mixed grill: Jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais Mosselen: Lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio Moussaka: Ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.) Noedels, Japanse: Fino sherry of halfdroge Riesling Noten: Versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port Olijven: Aperitief: Fino of Manzanilla sherry Verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence Oesters: Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux Ossenstaart: Krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz Osso buco: Tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir Paddestoelen: Rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend Paella: Stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé Paling, gerookte: Fino sherry Paprika, gevulde: Pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja Parelhoen: Wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne Rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune Pasta: Roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon Vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno Paté: Fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn Patrijs: Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne Pizza: Fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot Quiche: Droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay Ratatouille: Rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel Ree: Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees: Frisse witte als Sauvignon, rosé Salades: Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé Sardines: Frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet Sint Jacobsschelpen: Witte Bourgogne, champagne Slakken: Frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon Soufflé: Kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir Vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay Zoet: Auslese, Noble Late Harvest Stoofschotels: Rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits Lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea, Wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne Struisvogel: Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië Sushi: Droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne Tapas: Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rose Tarbot: Gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay Tempura: Frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling Thais: Strakke Sauvignon Blanc Tong (orgaan): Stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais Tong (vis): Witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi Tonijn: Fruitige rode als Merlot of Pinot Noir Uientaart: Alsace, Sauvignon Varkensgebraad: Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro Wild: Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo Wild zwijn: Wit: rijpe halfdroge Rheingau Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol Zalm: Wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace Rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld Gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne Zuurkool: Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas Zwaardvis: Stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône |
|||||
|
|